Untitled Document

Categories

Test for G.A for IAS

Mar

15

2012

1. Which of the followings is/are associated with the formation of the Indian States?
1. Fazal Ali 2. SK Ghar 3. JBP Committee 4. KM Panikkar
(a) 1 & 2
(b) 1, 2, & 3
(c) all of the above
(d) none of these

2. With which one of the following movements is the slogan “Do or die” associated?
(a) Swadeshi Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement

3. Which gas contributes the highest in the Green House gases?
(1) CO2 (2) Methane (3) SO2 (4) Chlorofluorocarbon
(a) 1 & 2
(b) only 1
(c) only 2
(d) all of the above
4. The deepest oceanic trench Mariana is located in –
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) Indian Ocean

5. Which of the following lists of countries give the highest Fish producers list in the descending order?
(a) India, Japan, Peru, Brazil
(b) China, Peru, India, Japan
(c) Sri Lanka, Bangladesh, Indonesia, Australia
(d) South Africa, China, Japan, Thailand

6. Who are the four Rajput clans described in Prithviraja-Raso of Chanda Bardai, who are said to have emerged from fire-pit of Mount Abu ?
(a) Pratiharas, Chahamanas, Gahadavalas, Kalachuris
(b) Paramaras, Chandelas, Chahamanas, Chalukyas
(c) Chahamanas, Kalachuris, Chandelas, Pratiharas
(d) Pratiharas, Chahamanas, Chalukyas, Parmaras

7. Which of the Union Territories of India takes/take part in the Presidential Election of the Indian President?
(a) only Delhi
(b) Delhi & Puduchery
(c) all the UTs
(d) none of the UTs

8. Which of the following Committees has been constituted by the Indian Government to speed up the flow of FDI in India?
(a) N.K.Singh Committee
(b) B.K.Gupta Committee
(c) P.K.Sen Committee
(d) C.K.Gupta Committee

9. Which of the following pairs is/are correctly matched?
(1) Ratnavali —Rajasekhara
(2) Nagananda —Harsha
(3) Mudrarakshasa—Visakhadatta
(4) Mrichchhakatika —Sudraka
(a) 1
(b) 1 & 2
(c) 2, 3 & 4
(d) only 4

10. Which day is set to be observed as the Voting Day of India?
(a) December 25
(b) January 25
(c) February 25
(d) June 25
Answers 1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (b)

In: G.K. Asked By: [1 Grey Star Level]
Important Links for G.K/.

Comment on this Note

You must be Logged In to post Notes.

Not a member yet? Sign Up Now »



G.K. Queries

Notes for B.Ed

Notes On Accounts

Follow Us : F  T  G+

Study Abroad

Banking Sector

English Literature

Find Institutes
Career

C.TET

Ceramic Engineering

Land Scape designing
Ask and Answer

Maths for competitive exams

G.K.Notes for competitive exams

Some important links for competitive exams


Home  ||   About  ||  Sign Up Now  ||   Log In


Copyright © 20013- 2014 Gyandaata.com, All rights reserved.